Aplikimet Energjike

Nanoteknologjia po gjen zbatim në burimet tradicionale të energjisë dhe po përmirëson shumë qasjet alternative të energjisë për të ndihmuar në përmbushjen e kërkesave në rritje të energjisë në botë. Shumë shkencëtarë janë duke kërkuar mënyra për të zhvilluar burime të pastra, të përballueshme dhe të ripërtëritshme të energjisë, së bashku me mjete për të zvogëluar konsumin e energjisë dhe për të zvogëluar barrën e toksicitetit në mjedis:

  • Nanoteknologjia po përmirëson efikasitetin e prodhimit të karburantit nga lëndët e para të naftës përmes katalizës më të mirë. Po ashtu mundëson konsumim të reduktuar të karburantit në automjete dhe termocentrale përmes djegies me efikasitet më të lartë dhe fërkimit të zvogëluar.
  • Nanoteknologjia po zbatohet gjithashtu për nxjerrjen e naftës dhe gazit, për shembull, përdorimin e valvulave të ngritjes së gazit të mundësuar nga nanoteknologji në operacione në det ose përdorimin e nanopjesësave për të zbuluar thyerjet mikroskopike të tubacionit të naftës.
  • Nanoteknologjia tashmë është duke u përdorur për të zhvilluar shumë lloje të reja të baterive që janë me karikim më të shpejtë, më efikas, peshë më të lehtë, kanë një dendësi më të lartë të energjisë dhe mbajnë ngarkesën elektrike më gjatë.
  • Studiuesit po zhvillojnë tela që përmbajnë nanotubë karboni që do të kenë rezistencë shumë më të ulët sesa telat me tension të lartë që përdoren aktualisht në rrjetin elektrik, duke ulur kështu humbjen e energjisë së transmetimit.

Riparimi i mjedisit

Përveç mënyrave që nanoteknologjia mund të ndihmojë në përmirësimin e efikasitetit të energjisë, ka edhe shumë mënyra që mund të ndihmojnë në zbulimin dhe pastrimin e ndotësve mjedisorë:

  • Nanoteknologjia mund të ndihmojë në plotësimin e nevojës për ujë të pijshëm të përballueshëm, të pastër përmes zbulimit të shpejtë dhe me kosto të ulët dhe trajtimit të papastërtive në ujë.
  • Inxhinierët kanë zhvilluar një membranë të hollë filmi me nanopore për shkripëzimin me efikasitet të energjisë. Kjo membranë (MoS2) filtroi dy deri në pesë herë më shumë ujë sesa filtrat aktualë konvencionalë.
  • Nanopjesëzat janë duke u zhvilluar për të pastruar ndotësit industriale të ujit në ujërat nëntokësore përmes reaksioneve kimike që i bëjnë ndotësit të padëmshëm. Ky proces do të kushtonte më pak se metodat që kërkojnë pompimin e ujit nga toka për trajtim.
  • Studiuesit kanë zhvilluar një “letër kuzhine” nanofabrik të endur nga tela të vegjël të oksidit të manganit të kaliumit që mund të thithë 20 herë peshën e saj në vaj për aplikime pastrimi. Studiuesit gjithashtu kanë vendosur nano-grimca magnetike të papërshkueshme nga uji në derdhjet e vajit dhe kanë përdorur magnet për të hequr mekanikisht vajin nga uji.

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTËT.MK

About Author