Imagjinoni të keni një llogari bankare që depoziton 86,400 dollarë çdo mëngjes. Paratë e depozituara në fillim të ditës nuk mund të bartën në ditën e ardhshme dhe çdo mbrëmje anulon çdo pjesë të shumës që nuk kishit përdorur gjatë ditës, madje ato nuk mund të nxjerrën ne formë të hollash me qellim që ti grumbulloni apo ti rruani, dhe e vetmja menyrë qe mund ti shpenzoni ato është me blerje të produkteve dhe shërbimëve. Është një bankë magjike dhe funksionon ndryshe nga llogaria juaj e zakonshme financiare. Rregullat janë mjaft unike dhe, nëse nuk i luani letrat siç duhet, do të humbisni disa mundësi të jashtëzakonshme.

Çfarë do të bënit? Me siguri çdo ditë do ti shfrytëzonit ato të holla deri në dollarin e fundit!

Të gjithë kemi një bankë të tillë. Emri i saj është Koha. Çdo mëngjes, ju dorëzon 86,400 sekonda. Çdo natë ajo fshin, si të humbur, çdo kohë që nuk keni arritur ta përdorni me mençuri. Nuk mbart asgjë nga dita në ditë. Nuk lejon asnjë mbitërheqje, kështu që ju nuk mund të merrni hua kundër vetes ose të përdorni më shumë kohë se sa keni. Çdo ditë, llogaria fillon e freskët. Çdo natë, ajo shkatërron një kohë të papërdorur. Nëse nuk arrini të përdorni depozitat e ditës, është humbja juaj dhe nuk mund të apeloni për t’i rikthyer ato. Nuk ka asnjëherë kohë huazimi. Ju nuk mund të merrni një hua në kohën tuaj ose kundër dikujt tjetër. Koha që keni është koha që keni dhe kaq.

Tani, imagjinoni këtë: ashtu si me paratë e zakonshme, ju duhet të shfrytëzoni sa më shumë këto sekonda. Ju nuk mund t’i grumbulloni ato. Ju nuk mund t’i ruani ato për një ditë me shi. Është një politikë e rreptë pa mbitërheqje. Në fund të çdo dite, kur ora shënon mesnatë, çdo sekondë që nuk keni përdorur është zhdukur në ajër. Kjo bankë magjike e kohës nuk ju jep mundësinë të kërkoni rimbursim ose të ankoheni për kohën e humbur.

Tani, mendoni për menaxhimin e kohës si të ngjashëm me menaxhimin e financave tuaja. Ju duhet të vendosni se si ta ndani kohën tuaj, ashtu siç vendosni se si t’i shpenzoni paratë tuaja. Shpesh mund të dëgjoni njerëzit që thonë se nuk kanë kohë të mjaftueshme për diçka, por e vërteta është se nuk ka të bëjë me të pasurit kohë të mjaftueshme; ka të bëjë me prioritetet tuaja.

Ja ku historia bëhet vërtet interesante: brenda kësaj llogarie, ju mund të investoni sekondat tuaja me mençuri dhe kthimet mund të jenë të mahnitshme. Kaloni kohën tuaj për vetë-përmirësim dhe do të shihni rritjen. Investoni në marrëdhëniet tuaja dhe do të krijoni lidhje të qëndrueshme. Vendosni kohën tuaj në pasionet dhe hobi tuaj dhe do të korrni gëzimin dhe plotësimin e shpirtit.

Por nëse i largoni sekondat tuaja për gjëra që nuk kanë rëndësi, ato janë zhdukur përgjithmonë. Është njësoj si t’i hedhësh paratë në kanal. Koha është burimi më i çmuar, shumë më i vlefshëm se çdo monedhë, dhe vendimet që merrni me të mund të formësojnë jetën tuaj.

Pra, herën tjetër kur e gjeni veten duke thënë se nuk keni kohë për diçka, ndaloni dhe reflektoni. Banka magjike e kohës vazhdon të depozitojë ato 86,400 sekonda çdo ditë, duke ofruar mundësi të pafundme. Varet nga ju që të shfrytëzoni sa më shumë këtë dhuratë, duke menaxhuar kohën tuaj me mençuri dhe duke jetuar një jetë që është vërtet e pasuruar me momente dhe përvoja domethënëse. Mos harroni, ju nuk mund ta ktheni kohën që keni humbur, prandaj përdorni atë me mençuri ngase është pasuria juaj më e çmuar.

Përgatiti dhe përmblodhi:
WWW.STUDENTET.MK

About Author