Oksitocina është një neurotransmetues dhe një hormon që prodhohet në hipotalamus. Nga atje, transportohet dhe sekretohet nga gjëndra e hipofizës, në bazën e trurit. Ajo luan një rol në funksionet riprodhuese të grave, nga aktiviteti seksual deri tek lindja dhe ushqyerja me gji. Stimulimi i thithkave shkakton lëshimin e tij.
Gjatë punës, oksitocina rrit lëvizshmërinë e mitrës, duke shkaktuar kontraktime në muskujt e mitrës. Përderisa qafa e mitrës dhe vagina fillojnë të zgjerohen për punë, oksitocina sekretohet. Ky sekretim rritet ndërsa ndodhin kontraktime të mëtejshme.
Oksitocina gjithashtu ka funksione shoqërore. Ndikon në sjelljen e raportëve, njohjen shoqërore dhe funksionet e tjera sociale.

Oksitocina si ilaç
Oksitocina përdoret si një ilaç pa recetë nën emrin e markës Pitocin. Nën mbikëqyrjen mjekësore, një injeksion oksitocinë përdoret ndonjëherë për të filluar kontraktimet e lindjes ose forcimin e tyre gjatë punës, dhe ndihmon në uljen e gjakderdhjes pas lindjes. Efektet anësore përfshijnë një rrahje të shpejtë të zemrës dhe një gjakderdhje të pazakontë. Nëse shumë oksitocinë lirohet shumë shpejt, mund të çojë në rupturë të mitrës. Mund të përdoret në mënyrë mjekësore për të shkaktuar për të përfunduar një shtatzëni

Hormoni i dashurisë?
Në vitin 2012, studiuesit raportuan se njerëzit në fazat e para të lidhjes martesore kishin nivele më të larta të oksitocinës, krahasuar me njerëzit beqarë. Këto nivele vazhduan për të paktën 6 muaj. Aktiviteti seksual është gjetur që stimulon lëshimin e oksitocinës, dhe duket se ka një rol në ereksionin dhe orgazmën. Arsyeja për këtë nuk kuptohet plotësisht, ndërsa tek gratë, lëvizja e rritur e mitrës e shkaktuar nga ky hormon mund të ndihmojë që spermatozoidi të arrijë në destinacionin e tij.

Oksitocina dhe emocioni
Kur oksitocina hyn në qarkullimin e gjakut, ajo ndikon në mitër dhe laktacion, por kur lëshohet në pjesë të caktuara të trurit, mund të ndikojë në sjelljet emocionale, njohëse dhe shoqërore. Një përmbledhje e hulumtimit mbi oksitocinën tregon se ndikimi i hormonit kontribuon në relaksim, besim dhe stabilitet psikologjik. Hormoni është përshkruar si “një komponent i rëndësishëm i një sistemi kompleks neurokimik që lejon trupin të përshtatet në situata shumë emocionale.”

Efektet e sjelljes dhe efektet terapike
Pranimi i oksitocinës përmes një spërkatës hundësh i ka lejuar studiuesit të vëzhgojnë efektet e tij në sjellje. Në vitin 2011, hulumtimi i publikuar në Psikofarmakologji zbuloi se oksitocina intranasale përmirësoi vetëbesimin në situata sociale dhe shtoi tipare të personalitetit si ngrohtësi, besim, altruizëm dhe hapje. Oksitocina është propozuar si një trajtim i mundshëm për fobinë sociale, autizmin dhe depresionin pas lindjes. Shkencëtarët kanë propozuar që kjo mund të ndihmojë në përmirësimin e mirëqenies ndërnjerëzore dhe individuale, dhe se mund të ketë aplikime për njerëzit me disa çrregullime neuropsikiatrike. Ata besojnë se kjo mund të ndihmojë njerëzit që shmangin ndërveprimin shoqëror, dhe ata që përjetojnë frikë të vazhdueshme dhe paaftësi për t’u besuar të tjerëve.
Oksitocina duket se rrit çlirimin e prostaglandin E2 (PGE2) në qelizat e rreshtuara në zorrët. Kjo ndihmon për të inkurajuar riparimin e dëmtimit të zorrëve dhe për të mbrojtur kundër dëmtimit të tyre. Nëse kjo konfirmohet, oksitocina mund të jetë një terapi e dobishme për parandalimin e dëmtimit të zorrëve të shkaktuara nga kimioterapia, dhe mund të përdoret për të trajtuar sindromën e zorrës së irritueshme (IBS).

Roli i oksitocinës është kompleks dhe nevojiten më shumë hetime për të kuptuar kompleksitetin e oksitocinës dhe çfarë bën ajo.

PËRSHTATI DHE PËRPUNOI:
WWW.STUDENTET.MK

About Author