Cili është sekreti për një jetë të lumtur dhe të përmbushur me  punë? Për shumicën prej nesh që lundrojmë në karrierën e korporatave sa më mirë që mundemi, përgjigja mbetet e paaritshme.

Si moderatore e podcast-it Working It të FT-së, Isabelle Berwick ka folur me qindra ekspertë për këtë çështje dhe ka mësuar shumë nga kolegët e saj, deklaron ajo.

“Libri im i ri ka të bëjë me lundrimin në botën e çrregulluar  të punës. Ai mbulon gjithçka, nga identifikimi i punëdhënësve potencialë me tinguj të shkëlqyeshëm deri te ndërtimi i markës tuaj pa faktorin e zvarritjes dhe ballafaqimi me anëtarë të pakëndshëm të ekipit ose shefa të paditur.

Ajo pretendon se nuk ka asnjë mënyrë të shpejtë për lumturi  në punë, por në librin e ri të saj, të botuar  më 11 prill, ai ndan pesë njohuritë e saj kryesore për suksesin në punë:

1) Shikoni pasqyrën para se të kritikoni shefin tuaj

Ne shkojmë në punë duke tërhequr një valixhe  të mbushur me bagazhe emocionale të kohëve të fundit dhe zhgënjime të jetës.

Disa nga ato bagazhe nuk janë të dobishme për ju ose kolegët tuaj. Madje mund të sabotojë karrierën tuaj. Por ju mund të bëni më të mirën për ta kapërcyer atë. Gabriela Brown, drejtore e konsulencës së punësimit Working Well, thotë se një koncept psikoanalitik i quajtur ‘pozicioni i tretë’ mund të ndihmojë. Ai përfshin daljen jashtë vetes për t’i parë ndërveprimet tona si dikush tjetër.

“Unë zura pozicionin e tretë dhe megjithëse rezultatet janë të përziera, është një ndryshim i madh dhe i dobishëm në mënyrën e të menduarit”. Përqendrimi në sjelljen tuaj siç e shohin të tjerët, thotë Brown, ndihmon në zbulimin e asaj që ju dhe bagazhi juaj sillni në situata të tensionuara ose të vështira, në mënyrë që t’u përgjigjeni atyre me njohuri dhe mirëkuptim më të madh.

2) Të gjithë duan të dëgjohen, por askush nuk dëshiron të dëgjojë

Nëse nuk jeni ekspozuar ndaj shakasë së korporatës se, CEO-t dëgjojnë punonjësit, ku keni qenë në katër vitet e fundit? Pandemia solli një epokë të shefave më empatikë. Ose, më mirë të themi , shefat që u përpoqën të ishin më empatikë.

Ndonjëherë është e vështirë të dëgjosh me kujdes në një kontekst pune, veçanërisht kur ka një çekuilibër fuqie. Për menaxherët e zënë, çdo takim ka një qëllim dhe kur punonjësit ngrenë shqetësime të tjera, ata hedhin poshtë një mision për të përmbushur. Megjithatë, dëgjimi më i mirë mund të përmirësojë pothuajse çdo gjë në punë.

Filloni të dëgjoni më mirë duke refuzuar të mendoni për atë që do të thoni më pas. Përqendrohuni në atë që thotë anëtari i ekipit ose shefi juaj. Mendoni për këtë së pari dhe pastaj parashtroni   pyetje.

3) Gen Z na tregon të ardhmen e punës

Ndikimi i Gjeneratës Z (njerëzit e lindur midis 1997-2012) në fuqinë punëtore do të jetë i madh: ndoshta ndryshimi më domethënës ndër dekada.

“Unë nuk po e shpërpërfill rëndësinë e inteligjencës artificiale (AI) këtu. Unë besoj se ana njerëzore e punës do të bëhet më e rëndësishme pasi makinat i çlirojnë njerëzit nga detyrat administrative.

Prandaj, mbajtja e mirë  e punëtorëve të rinj do të jetë një investim i madh dhe e ardhmja për menaxherët mund të jetë në mbikëqyrjen e mirëqenies personale si dhe zhvillimit profesional. Pak punëdhënës kanë gjurmuar madhësinë, shtrirjen dhe ndikimin sizmik të këtij ndryshimi.

4) Menaxherët bëhen, nuk lindin

Isha gabim. Çdokush mund të bëhet një menaxher i mirë. Por pa përgatitjen, mbështetjen dhe zhvillimin e duhur, askush nuk mund ta bëjë këtë”.

Kërkohet trajnim, mbështetje dhe  stërvitje ose do të pendoheni, ekipi juaj do të humbasë përfitimet e menaxhimit të shkëlqyeshëm, diçka që rrit në mënyrë dramatike produktivitetin dhe angazhimin.

5) Merrni më shumë rreziqe

Kur shfaqen mundësi të mëdha, mund t’ju duhet të punoni më shumë për t’i shfrytëzuar sa më shumë

Përgatiti dhe përmblodhi:
WWW.STUDENTET.MK

About Author

Admin_S

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *