Një provë kritike të raketave të NASA-s përfundoi me një çkyqje të Shtunën, pak më shumë se një minutë nga ajo që ishte planifikuar të ishte një provë tetë minutëshe. Kjo provë ishte një pikë kontrolli për sistemin e lëshimit hapësinor shumë të vonuar të NASA-s. Sistemi i lëshimit hapësinor është vendosur të luajë një rol kryesor në programin Artemis të agjencisë i cili synon të kthejë astronautët në Hënë.

Katër motorët e raketave në bërthamën SLS (Sistemi i lëshimit hapsinor) qëlluan për pak më shumë se një minutë ndërsa ishin ankoruar në stendën e provës së raketave të NASA-s. Ekipi kishte planifikuar që motorët të ndizen për afro tetë minuta, ose afërsisht të njëjtën kohë që do të duhet për të nisur misionet e ardhshme në Hënë.

Rreth një minutë në transmetimin e testit nga NASA, dëgjohet një zë duke thënë “ne morëm një MCF (dështim i përbërësit kryesor) në motorin 4.” Në të njëjtën kohë, inxhinierët panë një flakë afër motorit katër, ata mendojnë se flaka ndodhi diku afër një batanije mbrojtëse termike rreth këtij motori. Shkaku i saktë i çkyqjes është ende i panjohur.

“Varet se cila ishte anomalia dhe sa sfiduese do të jetë për ta rregulluar atë. Dhe kemi shumë për të mësuar ta kuptojmë këtë. ” Tha Bridenstine (Administratori i NASA-s). “Unë mendoj se shumë mirë mund të jetë që është diçka që rregullohet lehtësisht dhe ne mund të ndjehemi të sigurt duke zbritur në Kep dhe duke qëndruar në orar. Është gjithashtu e vërtetë që ne mund të gjejmë një sfidë që do të marrë më shumë kohë. ”

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTËT.MK

About Author