Trupi i njeriut është një sistem më kompleks nga sa mund të imagjinojmë. Është plot me gjëra të ndërlikuara dhe interesante. Sa më shumë që hetojmë, aq  gjëra më të çuditshme zbulojmë. Ne kemi mbledhur 10 faktet më të çmendura dhe shpresojmë që të mahniteni pasi t’i lexoni.

1. Foshnjat kanë më shumë kocka se ne. Kur lind një fëmijë, ai ka 300 kocka në trupin e tij. Ndërsa kur rritet,ka  206 kocka. Kjo është për shkak se kockat më të vogla bashkohen për të formuar një kockë më të fortë.

2. Nëse nuk digjen, flokët e njeriut prishen me një ritëm shumë të ngadaltë. e cila është pothuajse e pamundur të bien. Nëse keni parë ndonjë dokumentar për mumiet në Egjipt, keni vënë re se mumiet nuk kanë mish, por vetëm kocka. . . . . dhe  flokë.

Mund të duket e çuditshme, por flokët nuk mund të shkatërrohen nga të ftohtit, ndryshimet klimatike dhe forca të tjera natyrore, madje janë rezistente ndaj disa llojeve të acideve dhe kemikaleve .

3. Zemra mesatare do të rrahë 3000 milionë herë (3000000000) gjatë jetës së saj dhe do të pompojë 15 milionë litra gjak. 15 milionë qeliza gjaku shkatërrohen në trupin e njeriut çdo sekondë.

4. Gjatësia e gishtërinjve tuaj dikton se sa shpejt do të rriten thonjtë tuaj. Kjo është arsyeja pse thonjtë e gishtit të mesëm rriten më shpejt, dhe thonjtë e tjerë rriten dy herë më ngadalë.

5. Në 30 minuta, trupi i njeriut lëshon nxehtësi të mjaftueshme për të vluar 2 litra ujë.

6. Testikujt e mashkullit prodhojnë 10000000 spermatozoide çdo ditë. Kjo është e mjaftueshme për të ripopulluar të gjithë planetin në vetëm 6 muaj.

7. Acidi tretës i stomakut është mjaft i fortë për të shpërbërë edhe zinkun. Për fat të mirë, qelizat në stomak arrijnë të rigjenerohen më shpejt sesa acidi mund t’i shkatërrojë ato.

8. Kocka e njeriut është po aq e fortë sa graniti kur bëhet fjalë për të mbajtur peshën. Një kub kocke me madhësi si kutia e qibritit mund të mbajë 9 ton (9000 kg), që është 4 herë më shumë sesa mund të mbajë betoni.

9. Kur flemë rritemi 8 milimetra çdo natë. Të nesërmen ne tkuremi përsëri në lartësinë e mëparshme. Arsyeja është se disqet e kërcit shtrydhen si sfungjer nga graviteti, derisa ne qëndrojmë ose jemi ulur.

10. Personi mesatar do të ndryshojë 40 kg. lëkurë gjatë jetës së saj. Në 1 vit, 98% e atomeve në trupin tonë zëvendësohen plotësisht me të reja. Sipërfaqja e lëkurës së njeriut është 2 metra katrorë.

Përmblodhi dhe përshtati:

www.studentet.mk

About Author