Sëmundja e Meniere-it është një problem i veshit të brendshëm që mund tëshkaktojë marrje mendsh, dhe humbje të dëgjimit. Në shumicën e rasteve, sëmundjae Meniere prek vetëm njërin vesh.

Sëmundja e Meniere-it mund të ndodhë në çdo moshë. Por zakonisht fillon nga mosha 40 deri në 60 vjeç. Mendohet se është njëgjendje e përjetshme. Por disa trajtime mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave dhe pakësimin e ndikimit afatgjatë në jetën tuaj.

SIMPTOMAT

Simptomat e sëmundjes së Meniere përfshijnë:

 • Periudha të rregullta të marramendjes (Vertigo). Keni një ndjenjë rrotullimi që fillon dhe ndërpritet papritur. Zakonisht zgjat 20 minuta deri në 12 orë, por jo mëshumë se 24 orë. Vertigo e rëndë mund të shkaktojë nauze.
 • Humbja e dëgjimit. Humbja e dëgjimit mund të vijë dhe të shkojë, veçanërisht në moshat më të hershme. Megjithatë me kalimin e kohës, humbja e dëgjimit bëhet më afatgjatë dhe mund të mos përmirësohet.
 • Zhurmë në vesh. Ndryshe e quajtur si tringëllimë në veshët, është termi kur keni një tingull ziljeje, gumëzhitjeje, gjëmimi, fishkëllimë ose fërshëllimi që dëgjohet në vesh.
 • Ndjenja e presionit në vesh. Njerëzit me sëmundjen e Meniere shpesh ndjejnë presion në vesh. Kjo quhet plotësi apo ngopje dëgjimore (Aural Fullness)
KUR TË VIZITONI MJEKUN

Vizitoni mjekun tuaj të kujdesit shëndetësor nëse keni simptoma të sëmundjes së Meniere-it, ngase edhe sëmundje të tjera mund të shkaktojnë këto probleme. Pra ,është e rëndësishme të zbuloni se çfarë i shkakton simptomat tuaja sa më shpejt tëjetë e mundur.

SHKAQET

Shkaku i sëmundjes së Meniere-it nuk dihet. Simptomat e sëmundjes së Meniere mund të shfaqen për shkak të lëngjeve shtesë në veshin e brendshëm të quajtur endolimfë. Por nuk është e qartë se çfarë e shkakton këtë lëng që të grumbullohet në veshin e brendshëm. Shkaqet që kanë efekt në lëngun endolimforë, të cilat mund të çojnë në sëmundjen e Meniere, përfshijnë:

 • Drenazh i dobët i lëngjeve. Kjo mund të jetë për shkak të bllokimit ose formës së parregullt të veshit.
 • Çrregullime autoimune.
 • Infeksion viral.
 • Gjenetika.
 • Për shkak se nuk është gjetur një shkak i vetëm absolut, sëmundja e Meniere-it ka të ngjarë të ketë një kombinim shkaqesh.
KOMPLIKIMET

Komplikimet që më tepër preokupojnë pacientët me sëmundjen së Meniere-it mund të jenë:

 • Sulmet e papritura të marramendjes.
 • Ndoshta humbja e dëgjimit për një kohë të gjatë.
 • Sëmundja mund të ndodhë në çdo kohë. Kjo mund të shkaktojë shqetësim dhe stres.
 • Vertigo mund t’ju bëjë të humbni ekuilibrin. Kjo mund të rrisë rrezikun e rënies dhe aksidenteve.
DIAGNOZA

Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor fillimisht interesohet dhe pyet për historinë tuaj shëndetësore. Diagnoza e sëmundjes Meniere duhet të vendosët nëse keni:

 • Dy ose më shumë sulme vertigo, secila prej 20 minutash deri në 12 orë, ose deri në 24 orë.
 • Humbja të dëgjimit, e cila vërtetohet nga një test dëgjimi.
 • Tringëllimë në veshët ose një ndjenjë e ngopjes ose presionit në vesh.

Sëmundja e Meniere-it mund të ketë simptoma të ngjashme si sëmundjet e tjera. Për shkak të kësaj, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor do të duhet të përjashtojë çdo gjendje shëndetësore tjetër që mund të posedoni.

VLERËSIMI I DËGJIMIT

Testi i dëgjimit quhet audiometri. Audiometria përcakton se sa mirë dëgjoni tingujt në lartësi dhe vëllime të ndryshme. Mund të testojë gjithashtu se sa mirë mund të dalloni midis fjalëve që tingëllojnë njësoj. Njerëzit me sëmundjen e Meniere shpesh kanë probleme me dëgjimin e frekuencave të ulëta ose të kombinuara (frekuencave të larta dhe të ulëta). Ata mund të kenë dëgjim normal në frekuencat e mesme.

VLERËSIMI I BILANCIT

Midis sulmeve të marramendjës, ekuilibri kthehet në normalitet për shumicën e njerëzve me sëmundjen e Meniere-it. Por kjo mund të shkaktoj të keni probleme të vazhdueshme të ekuilibrit.

Testet që studiojnë se sa mirë funksionon veshi i brendshëm në rolin e tij për mbajtjen e ekuilbrit përfshijnë:

 • Elektronistagmografia ose videonistagmografia (ENG ose VNG). Këto teste matin ekuilibrin duke studiuar lëvizjen e syve. Një pjesë e testit shikon lëvizjen e syve ndërsa sytë tuaj ndjekin një objektiv. Pjesa e dytë e testit studion lëvizjen e syve ndërsa koka juaj është e vendosur në pozicione të ndryshme. Një test i tretë, ndjek lëvizjen e syve duke përdorur ndryshimet e temperaturës për të shkaktuar një reagim nga veshi i brendshëm. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të përdorë ajër të ngrohtë dhe të ftohtë ose ujë në vesh për këtë testim.
 • Testimi i karriges rrotulluese. Ashtu si një VNG, ky test mat se sa mirë funksionon veshi juaj i brendshëm bazuar në lëvizjen e syve. Ju uleni në një karrige të kontrolluar nga kompjuteri që rrotullohet nga njëra anë në tjetrën, e cila shkakton aktivitet në veshin tuaj të brendshëm.
 • Testimi i potencialeve miogjene të evokuara vestibulare (VEMP). Ky test përdor zërin për të aktivizuar pjesët e veshit të brendshëm. Ai regjistron se sa mirë reagojnë fijet muskulore ndaj tingujve. Mund të tregojë ndryshime të zakonshme në veshët e prekur të njerëzve me sëmundjen e Meniere.
 • Posturografia dinamike e kompjuterizuar (CDP). Ky test tregon se në cilën pjesë të sistemit të ekuilibrit mbështeteni më shumë dhe cilat pjesë mund të shkaktojnë probleme. Pjesët e sistemit të ekuilibrit përfshijnë shikimin, funksionin e veshit të brendshëm ose ndjenjat nga lëkura, muskujt, tendinat dhe nyjet. Ndërsa mbani një parzmore sigurie, ju qëndroni zbathur në një platformë. Pastaj ju kërkohet të mbani ekuilibrin në kushte të ndryshme.
 • Video testi i impulseve të kokës (vHIT). Ky test shikon se sa mirë funksionojnë sytë dhe veshët e brendshëm. vHIT përdor video për të matur reagimet e syve ndaj lëvizjeve të papritura. Ndërsa përqendroheni në një pikë, koka juaj kthehet shpejt dhe në mënyrë të paparashikueshme. Nëse sytë tuaj largohen nga objektivi kur koka juaj është e kthyer, ju keni një problem refleksi.
 • Elektrokokleografia (ECoG). Ky test shikon se si veshi i brendshëm reagon ndaj tingujve. Mund të ndihmojë të shihni nëse keni grumbullim të lëngjeve të veshit të brendshëm. Por ky test nuk jepet vetëm për sëmundjen Meniere-it.

TESTE PËR TË PËRJASHTUAR GJENDJE TË TJERA SHËNDETËSORE

Testet laboratorike, skanimet imazherike dhe teste të tjera mund të përdoren për të përjashtuar gjendje të tjera shëndetësore. Disa kushte të tjera mund të shkaktojnë probleme si ato të sëmundjes së Meniere, si tumori i trurit ose skleroza e shumëfishtë.

MJEKIMI

Nuk ekziston kurë për sëmundjen e Meniere-it. Disa trajtime mund të ndihmojnë në zvogëlimin e intenzitetit të sulmëve të vertigos dhe kohëzgjatjës së tyre. Por nuk ka trajtime për humbjen e përhershme të dëgjimit. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të jetë në gjendje të sugjerojë trajtime që parandalojnë përkeqësimin e humbjes së dëgjimit.

ILAÇE PËR VERTIGON

Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të përshkruajë për ju ilaçe për t’u marrë gjatë një sulmi vertigo në mënyrë që ta kaloni më me lehtësi:

 • Ilaçet kundër ndjenjës së rrotullimit. Meklizina (Antivert) ose diazepam (Valium), mund të zvogëlojnë ndjenjën e rrotullimit dhe të ndihmojnë në kontrollin e të përzierave dhe të vjellave.
 • Ilaçe kundër të përzierave. Ilaçe të tilla si prometazina, mund të kontrollojnë të përzierat dhe të vjellat gjatë një sulmi vertigo.
 • Diuretikët dhe betahistina. Këto barna mund të përdoren së bashku ose vetëm për të përmirësuar vertigon. Diuretikët ulin sasinë e lëngjeve në trup, gjë që mund të ulë sasinë e lëngjeve shtesë në veshin e brendshëm. Betahistinat lehtësojnë simptomat e vertigos duke përmirësuar rrjedhjen e gjakut në veshin e brendshëm.
PËRDORIMI AFATGJATË I ILAÇEVE

Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor si trajtim afatgjatë mund të përshkruajë një ilaç për të reduktuar rregullimin e sasisë së lëngjeve në sasinë e kërkuar dhe të sugjeron kufizimin e marrjes së kripës. Kjo ndihmon në kontrollin e intensitetit dhe sasisë së simptomave të sëmundjes së Meniere në disa njerëz.

TERAPITË DHE PROCEDURAT JOINVAZIVE

Disa njerëz me sëmundjen e Meniere mund të përfitojnë nga procedura që nuk përfshijnë kirurgji, të tilla si:

 • Rehabilitimi. Nëse keni probleme të ekuilibrit midis sulmeve vertigo, terapia e rehabilitimit vestibular mund të përmirësojë ekuilibrin tuaj.
 • Aparat dëgjimi për shurdhët. Një aparat dëgjimi në veshin e prekur nga sëmundja e Meniere-it mund të përmirësojë dëgjimin tuaj. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund t’ju referojë te një mjek i veshit, i quajtur gjithashtu auditolog, për të folur për aparatet më të mira të dëgjimit për ju. Nëse trajtimet konservative nuk janë të suksesshme, ofruesi juaj i kujdesit mund të sugjerojë trajtime më intensive.
INJEKSIONE NË VESHIN E MESËM

Ilaçet e injektuara dhe të absorbuara në veshin e mesëm mund të ndihmojnë që simptomat e vertigos të përmirësohen. Ky trajtim bëhet në hapësirat shëndetësore të një ofruesi të kujdesit shëndetësor. Injeksionet mund të përfshijnë:

 • Gentamicina. Ky është një antibiotik që është toksik për veshin tuaj të brendshëm. Ajo funksionon duke dëmtuar pjesën e sëmurë të veshit tuaj që po shkakton vertigo. Më pas veshi juaj i shëndetshëm merr përsipër punën e ekuilibrit. Por përsëri ekziston rreziku i humbjes së mëtejshme të dëgjimit.
 • Steroidet. Steroidet si dexamethasone gjithashtu mund të ndihmojnë në kontrollin e sulmeve të vertigos tek disa njerëz. Dexamethasoni mund të mos funksionojë aq mirë sa gentamicina. Por ka më pak gjasa të shkaktojë humbje të mëtejshme të dëgjimit.
KIRURGJIA

Nëse sulmet e vertigos nga sëmundja e Meniere-it janë të rënda dhe të vështira për t’u përballuar dhe trajtimet e tjera nuk ndihmojnë, operacioni mund të jetë një opsion i mundshëm. Procedurat përfshijnë:

 • Kirurgjia e qeses endolimfatike. Qesja endolimfatike ndihmon në kontrollin e niveleve të lëngut të veshit të brendshëm. Kjo procedurë lehtëson presionin rreth qeskës endolimfatike, gjë që mund të përmirësojë nivelet e lëngjeve. Ndonjëherë, një ofrues i kujdesit vendos një tub brenda veshit tuaj për të kulluar çdo lëng shtesë.
 • Labirintektomia. Me këtë procedurë, kirurgu heq pjesët e veshit tuaj që shkaktojnë vertigo, e cila shkakton humbje të plotë të dëgjimit në atë vesh. Kjo lejon që veshi juaj i shëndetshëm të jetë përgjegjës për dërgimin e informacionit në lidhje me ekuilibrin dhe dëgjimin në trurin tuaj. Ofruesit e kujdesit sugjerojnë këtë procedurë vetëm nëse keni dëgjim të dobët ose humbje totale të dëgjimit në veshin e sëmurë.
 • Seksioni i nervit vestibular. Kjo procedurë përfshin prerjen e nervit vestibular për të bllokuar informacionin rreth lëvizjes që të arrijë në tru. Nervi vestibular dërgon informacione të ekuilibrit dhe lëvizjes nga veshi juaj i brendshëm në tru. Kjo procedurë zakonisht përmirëson vertigon dhe rruan dëgjimin në veshin e sëmurë. Shumica e njerëzve kanë nevojë për ilaçe që i vendosin ata në një gjendje gjumi, të quajtur anestezi e përgjithshme, dhe qëndrimi në spital gjatë natës.
MËNYRA E JETESËS DHE MJETET JURIDIKE NË SHTËPI

Ju mund të jeni në gjendje të përmirësoni disa simptoma të sëmundjes së Meniere-it me këshilla për vetëkujdes. Provoni këto këshilla gjatë një sulmi vertigo:

 • Uluni ose shtrihuni kur ndjeheni të trullosur. Shmangni gjërat që mund t’i përkeqësojnë simptomat tuaja, të tilla si lëvizjet e papritura, dritat e fuqishme, shikimi i televizorit ose leximi. Mundohuni të përqendroheni në një objekt që nuk lëviz.
 • Pushoni gjatë dhe pas sulmeve. Mos nxitoni të ktheheni në aktivitetet tuaja normale. Nëse ndiheni të lodhur, pushoni në shtrat për një kohë të shkurtër. Më pas, ngrihuni ngadalë dhe lëvizni kur të keni mundësi. Kjo ndihmon trurin të rirregullojë sinjalet tuaja të ekuilibrit.
 • Përgatituni për një sulm para kohe. Bisedoni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për mënyrat se si mund të përgatiteni për një sulm vertigo. Flisni për ilaçet që mund të merrni për marramendje. Dhe pyesni se kur të shkoni në spital ose si të parandaloni lëndimet, si p.sh. një rënie e mundshme.
NDRYSHIMET E STILIT TË JETESËS

Për të shmangur shkaktimin e një sulmi të marramendjës, provoni këto këshilla.

 • Kufizoni kripën. Ngrënia e ushqimeve dhe pijeve të pasura me kripë mund të rrisë sasinë e ujit në trupin tuaj. Për shëndetin e përgjithshëm, synoni më pak se 2,300 miligramë natrium çdo ditë. Ekspertët sugjerojnë gjithashtu që të shpërndani marrjen e kripës në mënyrë të barabartë gjatë gjithë ditës.
 • Kufizoni kafeinën, alkoolin dhe duhanin. Këto substanca mund të shkaktojnë sulme vertigo në disa njerëz. Mundohuni të mbani një ditar për të gjurmuar simptomat tuaja dhe për të gjetur shkaqet e mundshme.
PËRBALLIMI DHE MBËSHTETJA

Sëmundja e Meniere-it mund të ndikojë në jetën tuaj shoqërore, produktivitetin dhe cilësinë e përgjithshme të jetës suaj. Mësoni gjithçka që mundeni për problemin tuaj shëndetësor. Bisedoni me njerëzit që kanë sëmundjen e Meniere-it, si për shembull në një grup mbështetës. Anëtarët e grupit mund të japin informacion, burime, mbështetje dhe këshilla për të përballuar. Pyesni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor ose terapistin për grupet në zonën tuaj ose kërkoni informacion nga Shoqata e Çrregullimeve Vestibulare.

PËRGATITJA PËR TAKIMIN TUAJ MJEKSOR

Ka të ngjarë që së pari të shihni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor familjar.
Ofruesi juaj i kujdesit parësor mund t’ju referojë te një specialist i veshit, hundës dhe fytit, një specialist i dëgjimit (audiolog) ose një specialist i sistemit nervor (neurolog). Këtu janë disa këshilla për t’ju ndihmuar të përgatiteni për takimin tuaj.

Çfarë mund të bëni kur të shkoni te mjeku
 • Kur të caktoni takimin, pyesni nëse ka ndonjë gjë që duhet të bëni paraprakisht, si agjërimi para një testi.
 • Bëni një listë të simptomave tuaja, veçanërisht ato që keni gjatë një sulmi, sa kohë zgjasin dhe sa shpesh ndodhin Informacioni kryesor personal, duke përfshirë streset e mëdha, ndryshimet e fundit të stilit të jetës dhe historinë mjekësore familjare
 • Bëni po ashtu një listë të të gjitha ilaçeve, vitaminave ose suplementeve që merrni, përfshirë dozat e tyre.
 • Merrni me vete një anëtar të familjes ose mik, nëse është e mundur, për t’ju ndihmuar të mbani mend informacionin që ju jepet.

Pyetje që duhet t’i bëni ofruesit tuaj të kujdesit shëndetësor

Për sëmundjen e Meniere, disa pyetje themelore që duhet t’i bëni ofruesit tuaj të kujdesit shëndetësor përfshijnë:

 • Çfarë ka të ngjarë të shkaktojë simptomat e mia?
 • Cilat janë shkaqet e tjera të mundshme për simptomat e mia?
 • Çfarë analizash më duhen?
 • A ka gjasa që problemi im shëndetësor të jetë i përkohshëm apo i përjetshëm?
 • Cili është opsioni më i mire i shërimit?
 • Cilat janë zgjedhjet e tjera për qasjen që sugjeroni?
 • Unë kam kushte të tjera shëndetësore. Si mund t’i menaxhoj më së miri së bashku?
 • A ka kufizime që duhet të ndjek?
 • A duhet të shoh një specialist?
 • A ka broshura ose materiale të tjera të shtypura që mund të kem? Cilat faqe interneti sugjeroni?
Çfarë të prisni nga mjeku juaj:

Ofruesi juaj ka të ngjarë t’ju bëjë disa pyetje, të tilla si:

 • Kur filluan simptomat tuaja?
 • Sa shpesh keni simptoma?
 • Sa serioze janë simptomat tuaja dhe sa zgjasin ato?
 • Çfarë duket se shkakton, përmirëson, përkeqëson simptomat tuaja?
 • Keni pasur probleme me veshët më parë? A ka dikush në familjen tuaj një histori të problemeve të veshit të brendshëm?

Përgatiti dhe përmblodhi:
WWW.STUDENTET.MK

About Author

Admin_S

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *