Starlink është një rrjet satelitësh që ofrojnë internet. Konstelacioni do të përbëhet nga mijëra satelitë të vegjël të prodhuar në masë në orbitën e ulët të Tokës (LEO), duke punuar në kombinim me marrësit tokësorë. Kjo është duke u ndërtuar nga SpaceX, kompania e hapësirës ajrore Elon Musk.

Rrjeti satelitor operon në 550 km mbi sipërfaqen e Tokës në orbitë të ulët të Tokës, ndryshe nga satelitët e zakonshëm të internetit që janë pozicionuar shumë më lart, në mbi 35,000 km.

Misioni i parë Starlink i SpaceX u nis në 24 maj 2019, i cili mbante 60 satelitë. Kompania ka miratim për të lëshuar 12,000 satelitë Starlink dhe ajo ka kërkuar që Komisioni Federal i Komunikimit i SHBA (FCC) të miratojë lëshimin e 30,000 satelitëve të tjerë.

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTËT.MK

About Author

Admin_S