Lija e keqe siç e quan populli, apo Variola (smallpox)  është një sëmundje shumë infektive e shkaktuar nga virusi I quajtur Variola Virus. Simptoma e saj karakteristike është një skuqje e veçantë që ndryshon në pamje ndërsa sëmundja përparon.

Është sëmundje jashtëzakonisht vdekjeprurëse, duke vrarë rreth 3 në 10 njerëz që janë të infektuar. Disa ekspertë vlerësojnë se vetëm në shekullin e 20-të, lija ishte përgjegjëse për 300 milionë vdekje.Një fushatë globale për imunizimin e lisë çoi në çrrënjosjen e sëmundjes në fund të viteve 1970.

Sot, dy laboratorë kërkimor qeveritar – njëri në Shtetet e Bashkuara dhe tjetri në Rusi – mbajnë rezervat e fundit të mbetura të virusit përgjegjës për line e keqe.

SHENJAT DHE SIMPTOMAT E LISË

Pasi një person infektohet me virusin variola, ka një periudhë inkubacioni josimptomatike gjatë së cilës virusi replikohet në trup. Kjo fazë zgjat diku nga 7 deri në 19 ditë, me një mesatare prej 10 deri në 14 ditë.

Simptomat e para zakonisht janë:

 • Temperatura e lartë
 • Dhimbje koke
 • Dhimbje trupi, duke përfshirë dhimbjet e shpinës
 • Të vjella

Këto simptoma zakonisht zgjasin dy deri në katër ditë dhe janë mjaft të ashpra duke parandaluar aktivitetet normale të përditshme.

Simptoma të tjera të mundshme mund të përfshijnë:

 • Të dridhura
 • Dhimbje të forta barku
 • Lodhja
 • Delirium
 • Diarreja
 • Sëmundje
 • Nauze
 • Gjakderdhje e tepërt
NDRYSHIMET NË LEKURË

Pas simptomave të para të dhimbjes së kokës, temperaturës dhe dhimbjes së trupit, shenja tjetër e sëmundjes që shfaqet është një skuqje, e cila fillon me njolla të vogla të kuqe në gjuhë dhe në gojë.

Skuqja kalon në plagë që hapen. Në mënyrë tipike brenda një dite, skuqja përhapet në fytyrë dhe më pas në krahë dhe këmbë, e ndjekur nga duart, këmbët dhe pjesa tjetër e trupit. Ndërsa skuqja zhvillohet, ethet mund të ulen, duke bërë që njerëzit e infektuar të ndihen sikur po përmirësohen.

Brenda disa ditësh, skuqja kthehet në gunga të vogla të kuqe që duken si flluska. Në ditën e katërt të skuqjes, njollat shndërrohen në plagë që mbushen me një lëng të trashë dhe të errët dhe kanë një gërvishtje në qendër. Temperatura më pas mund të rishfaqet disa herë gjatë kohëzgjatjes së skuqjes.

Plagët e tilla kthehen në pustula (lezione të mbushura me qelb), duke u ngritur fort, të rrumbullakosura dhe të forta në prekje. Këto pustula mund të hapen, të rrjedhin dhe të bëhen të përgjakshme. Pas rreth pesë ditësh, pustula fillojnë të formojnë një kore dhe më pas plotësishtë të dregëzohen. Shumica e plagëve arrijnë këtë fazë deri në fund të javës së dytë të skuqjes.

Dregëzat pastaj bien, duke lënë mbresa të thella në ato vende.

SHKAQET DHE FAKTORËT E RREZIKUT TË LISË

Lija shkaktohet nga virusi variola, i cili, së bashku me virusin vaccinia, virusin e lisë së majmunit dhe virusin e lisë së lopës, i përket gjinisë Orthopoxvirus. Ekzistojnë dy lloje të virusit variola – Variola major dhe Variola minor. E para mund të çojë në sëmundje kërcënuese për jetën, ndërsa e dyta rrallë rezulton me vdekje. Njerëzit janë bartësit e vetëm të njohur të virusit variola. Viruset e tjera Orthopoxvirus zakonisht transmetohen te njerëzit nga kafshët e infektuara.

SI TRANSMETOHET LIJA?

Lija është më ngjitëse pas shfaqjes së skuqjes apo shenjave në trup.

Ndërsa transmetimi ndodh përmes:

 • Kontakt i zgjatur ballë për ballë me dikë të infektuar me virusin variola, i cili mund ta përhapë atë nëpërmjet pështymës duke kollitur, teshtitur ose duke folur.
 • Kontakti me lëngjet trupore të një personi të infektuar, veçanërisht lëngjet nga pustulat apo flluskat në lëkurë.
 • Prekja e sendeve që janë kontaminuar me virusin variola (nëpërmjet zgjebeve ose lëngjeve nga plagët), si batanijet, peshqirët ose rrobat – virusi mund të mbijetojë jashtë trupit deri në 24 orë.
 • Inhalimi i virusit nëse është shpërndare në ajër dhe ka qarkulluar përmes një sistemi ventilimi, sikur rasti në një zyrë të vogël, autobus ose tren.
SI DIAGNOSTIKOHET LIJA?

Shumë sëmundje mund të shkaktojnë ndryshime të tilla në lekurë. Ndërsa pas vaksinimit të suskesshem ne vitet e 70, ka shumë pak gjasa që një person me skuqje të jetë infektuar me virusin e lisë së keqe.

Kriteret kryesore diagnostikuese të lisë së keqe janë:

 • Temperaturë trupore prej të paktën 38,3 gradë C, e cila zhvillohet një deri në katër ditë para një skuqjeje dhe shoqërohet nga të paktën një simptomë tjetër, duke përfshirë dobësi ekstreme, dhimbje koke, dhimbje shpine, të dridhura, të vjella ose dhimbje të forta barku
 • Lezionet klasike që paraqiten në lekurë, siç përshkruhet më sipër
 • Lezionet që janë në të njëjtën fazë zhvillimi në çdo pjesë të trupit (si p.sh. ka vetëm pustula në krahë, në vend të një përzierje pustulash dhe flluskash)

Nëse një person plotëson kriteret e mësipërme, ka shumë të ngjarë që ai të jetë infektuar nga virusi i lisë. Kriteret e vogla diagnostikuese (probabilitet më të ulët) përfshijnë:

 • Një skuqje me përqendrimin më të madh të lezioneve në fytyrë dhe gjymtyrë
 • Lezionet që shfaqen fillimisht në gojë ose në fytyrë ose parakrah
 • Gjendje e përgjitshme ekstreme
 • Skuqje që evoluon në forma të ndryshme ngadalë
 • Lezionet në pëllëmbët e duarve ose shputat e këmbëve

Përfundimisht testet laboratorike mund të përjashtojnë diagnoza të tjera të mundshme, të tilla si lija e dhenve, dhe të konfirmojnë një diagnozë të lies së keqe.

SI NDRYSHON LIJA E KEQE NGA LIJA E DHENVE?

Megjithëse lija e keqe dhe lija e dhenve shkaktojnë ethe dhe skuqje, këto sëmundje nuk janë të njëjta.

Lija e dhenve shkaktohet nga virusi varicella zoster, një lloj alfa herpesvirus (që nuk i përket gjinisë Orthopoxvirus). Edhe pse lija e dhenve ndonjëherë mund të shkaktojë komplikime serioze, sëmundja është shpesh e lehtë.

Ekzistojnë gjithashtu ndryshime midis skuqjeve të lisë dhe lisë.

Skuqja e lisë së dhenve shpesh zhvillohet menjëherë pas fillimit të simptomave të tjera (nëse ka) dhe duket si flluska të vogla; lezionet me kruarje zhvillohen njëra pas tjetrës, dhe jo të gjitha menjëherë në një zonë të vetme; duke ndryshuar edhe në shpejtësinë e tyre të shfaqjes, zakonisht duke formuar dregëza brenda 24 orëve.

KOHËZGJATJA E LISË

Lija ka një periudhë mesatare inkubacioni prej 10 deri në 14 ditë, gjatë së cilës personi nuk ka simptoma. Simptomat fillestare zgjasin dy deri në katër ditë dhe zakonisht përfshijnë temperaturë të lartë, dhimbje koke dhe dhimbje trupi, dhe ndonjëherë të vjella. Personi mund të jetë infektues gjatë kësaj faze.

Një person është më ngjitës gjatë katër ditëve të ardhshme, kur një skuqje e kuqe shfaqet dhe përhapet, më pas kthehet në plagë të mbushura me lëngje. Faza tjetër, në të cilën plagët bëhen pustula, më pas formohen në kore, zgjat rreth 10 ditë. Duhen rreth gjashtë ditë që koreja të bjerë. Në këtë pikë, personi nuk është më infektues.

OPSIONET E TRAJTIMIT DHE MJEKIMIT PËR LISË

Në të kaluarën, trajtimi i lisë fokusohej në lehtësimin e simptomave dhe parandalimin e përhapjes së sëmundjes duke e izoluar pacientin derisa të gjitha mbresat e lisë të binin. Mirëpo vitet e fundit, studiuesit kanë zhvilluar medikamente antivirale për të.

Në vitin 2018, në SHBA, Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) miratoi ilaçin tecovirimat (TPOXX) për trajtimin e lisë. Ilaçi funksionon duke penguar aktivitetin e një proteine ​​të quajtur p37, e cila në fund të fundit parandalon grimcat virale të largohen nga një qelizë e infektuar dhe të përhapen në qelizat e tjera.

Hulumtimet tregojnë se tecovirimat është efektiv kundër virusit variola në mjedise laboratorike (në kulturat qelizore) dhe mund të trajtojë sëmundje të ngjashme të lisë tek kafshët. Studimet tregojnë gjithashtu se ky ilaq është i sigurt, me efektet anësore më të shpeshta që janë dhimbje koke, nauze dhe dhimbje barku.

Por meqenëse ilaçi u zhvillua pas çrrënjosjes së lisë, ai nuk është testuar te subjektet njerëzore, duke shkaktuar njëfarë pasigurie se sa mirë do të funksiononte në rast të një shpërthimi epidemik.

Studime të tjera kanë treguar se ilaçet antivirale cidofovir (Vistide), i cili ndonjëherë përdoret për të trajtuar një infeksion të syrit të quajtur retinitis citomegalovirus te njerëzit me SIDA, dhe brincidofovir, i cili është një ilaç eksperimental që përdoret gjithashtu për trajtimin e retinitit citomegalovirus si dhe adenovirusit, janë efektive kundër lisë në mjedise laboratorike dhe mund të trajtojë sëmundjet e lidhura me linë në kafshë.

As cidofovir dhe as brincidofovir nuk janë testuar te njerëzit me linë e keqe. Shkencëtarët vazhdojnë të studiojnë efektivitetin dhe toksicitetin e ilaçeve. CDC ka rezerva të këtyre barnave në rastin e të shfaqurit të një emergjence të shëndetit publik.

PARANDALIMI I LISË

Punonjësit e kujdesit shëndetësor nuk administrojnë në mënyrë rutinore vaksinat e lisë për publikun e gjerë. CDC rekomandon vaksinimin e lisë vetëm për studiuesit laboratorikë që studiojnë virusin variola ose të afërmit e tij. Megjithatë, CDC ka rezerva vaksinash kundër lisë – të mjaftueshme për t’i dhënë një të tillë çdo personi në Shtetet e Bashkuara nëse është e nevojshme.

Vaksina origjinale e lisë përmban virusin e gjallë të vaccinia, i cili është në të njëjtën gjini virusësh, Orthopoxvirus, si virusi variola, por shkakton një sëmundje më pak të rëndë. Ekspozimi ndaj virusit vaccinia e shtyn sistemin imunitar të prodhojë antitrupa që janë gjithashtu efektivë kundër virusit variola.

Kjo metodë e fitimit të imunitetit ndaj lisë u zhvillua për herë të parë nga mjeku anglez Edward Jenner. Në vitin 1796, pasi vuri re se te mjelësit që u sëmurën nga lija e lopës, nuk u shfaqën kurrë lija e keqe, ai mori material nga një plagë e lisë së lopës dhe e inokuloi atë në dorën e djalit 9-vjeçar të kopshtarit të tij. Pastaj ai vazhdimisht e ekspozoi djalin ndaj virusit variola – dhe fëmija nuk zhvilloi sëmundjen e lisë së keqe.

Vaksina e lisë parandalon infeksionin në 95 për qind të atyre që e marrin atë dhe është gjithashtu në gjendje të parandalojë ose pakësojë infeksionin kur jepet brenda pak ditësh nga ekspozimi ndaj virusit variola. Vaksina e lisë nuk mund t’i ndihmojë njerëzit me infeksion të avancuar të cilët tashmë u është paraqitur skuqja karakteristike

Që nga çrrënjosja e lisë, shkencëtarët kanë zhvilluar një version më të ri të vaksinës që përdor lloje virale të dobësuara. Kjo vaksinë është e përshtatshme për njerëzit që nuk mund të marrin vaksinën origjinale, si për shembull ata që janë shtatzënë, kanë një sistem imunitar të dobësuar ose kanë pasur një transplant të palcës kockore.

Vaksina e re e lisë nuk është testuar kundër virusit variola te njerëzit, kështu që efektiviteti i saj është ende i paprovuar.

EFEKTET ANËSORE TË VAKSINËS KUNDËR LISË SË KEQE

Ndryshe nga shumica e vaksinave të tjera, vaksina e lisë nuk përfshin një injeksion të zakontë. Në vend të kësaj, ajo administrohet me një gjilpërë të dyfishtë (me dy krahë) që fillimisht zhytet në tretësirën e vaksinës. Një mjek përdor gjilpërën për të shpuar lëkurën (zakonisht në pjesën e sipërme të krahut) disa herë në disa sekonda.

Një vaksinim i suksesshëm shkakton një lezion të kuq dhe kruajtje në vendin e vaksinës brenda tre deri në katër ditë. Ky lezion kthehet në një flluskë të madhe që mbushet me qelb dhe fillon të kullojë në javën e parë. Fillon të thahet në javën e dytë më pas bie (duke lënë një mbresë të vogël) në javën e tretë.

Gjatë këtij procesi, virusi vaccinia mund të transferohet lehtësisht në një pjesë tjetër të trupit apo edhe në një person tjetër përmes prekjes. Prekja e plagës së vaksinimit dhe më pas syrit mund të çojë në një infeksion serioz që mund të kërcënojë shikimin. Pra, vaksinimi mund të kalon edhe në një skuqje të rëndë toksike ose alergjike.

Rrallëherë, njerëzit zhvillojnë reagime të tjera të rëndësishme apo edhe kërcënuese për jetën ndaj vaksinës, duke përfshirë:

 • Inflamacion i zemrës
 • Dhimbje në zemër dhe sulm në zemër
 • Skuqje serioze e quajtur eczema vaccinatum (në personat me sëmundje paraekzistuese të lëkurës, veçanërisht ekzemë ose dermatit atopik, të cilët u infektuan me virusin vaccinia nga dikush tjetër që ishte vaksinuar)
 • Vaccinia progresive, ose një grumbullim i indeve të përflakur në vendin e vaksinimit, te njerëzit me një sistem imunitar të dobësuar
 • Inflamacion i trurit

Hulumtimet sugjerojnë se këto komplikime vrasin një ose dy njerëz në çdo milion të vaksinuar. Por shumica e njerëzve që marrin vaksinën kundër lisë përjetojnë vetëm reagime të lehta. Këto mund të përfshijnë:

 • Dhimbje dhe skuqje në vendin e vaksinimit
 • Nyjet limfatike të fryra në sqetull
 • Ethe e shkallës së ulët
 • Probleme me gjumin
 • Sëmundje e përgjithshme që ndërhyn në aktivitetet e përditshme
KOMPLIKIMET E LISË

Përveçse shkakton ndryshime në lëkurë, lija prek edhe organet e brendshme të trupit. Kur plagët në gojë hapen, virusi infekton trakenë dhe mushkëritë. Hulumtimet sugjerojnë se kjo ka të ngjarë të ndodhë edhe në organet limfoide, veçanërisht në shpretkë, palcën e eshtrave dhe nyjet limfatike.

Pas riprodhimit, virusi mund të lëvizë në qarkullimin e gjakut, duke shkaktuar infeksione dytësore të organeve të tjera:

 • Qelizat që veshin enët e vogla të gjakut të mëlçisë shpesh fryhen dhe vdesin, dhe mëlçia bëhet shumë më e rëndë se normalja.
 • Disa qeliza në palcën e eshtrave dhe shpretkë zmadhohen.
 • Shpretka vdes dhe mbushet me shumë qeliza të mëdha limfoide.
 • Truri mund të pësoj ndezje (encefalit).

Lija mund të shkaktojë gjithashtu infeksione të syve, pneumoni, artrit dhe infeksione të kockave. Vdekja nga lija zakonisht vjen nga presioni i lartë i gjakut, problemet me koagulimin e gjakut dhe kolapsi kardiovaskular. Disa njerëz zhvillojnë një formë të rëndë, të rrallë të lisë, të quajtur lija hemorragjike, e cila shkakton gjakderdhje, veçanërisht të lëkurës, mukozave në të gjithë trupin dhe traktit gastrointestinal.

Shumica e njerëzve mbijetojnë, por ata mund të lihen me shenja të rënda ose të verbër. Për njerëzit me rrezik të shtuar, të tilla si ata që janë shtatzënë ose me imunitet të çrregulluar, lija mund të jetë fatale.

HULUMTIMI DHE STATISTIKAT

Për shkak se lija është zhdukur, virusi variola nuk ekziston më në botë. Por virusi mund të gjendet brenda laboratorëve për qëllime kërkimore. Në vitin 1981, vetëm katër laboratorë – në Shtetet e Bashkuara, Angli, Rusi dhe Afrikën e Jugut – mbajtën virusin variola.

Deri në vitin 1984, Anglia dhe Afrika e Jugut ose i kishin shkatërruar rezervat e tyre të variolës ose i kishin transferuar ato në laboratorë të tjerë të miratuar, duke lënë vetëm dy laboratorë me virusin: CDC, me seli në Atlanta, dhe Qendrën Shtetërore të Kërkimeve të Virologjisë dhe Bioteknologjisë (Instituti VECTOR) në Koltsovo, Rusi.

Ekziston një shqetësim se këto laboratore mund të keqpërdoren me apo pa dashje për sulme bioterroriste. Ndonëse ky rrezik është i ulët, CDC ka një plan emergjence dhe vazhdon të zhvillojë vaksina dhe medikamente të reja.

Në një incident shqetësues të vitit 2014, shkencëtarët duke pastruar një laborator të vjetër në kampusin e Institutit Kombëtar të Shëndetit në Bethesda, Maryland, gjetën shishe me etiketën “variola”. CDC mblodhi shishet dhe i solli në Atlanta. Një incident i ngjashëm ndodhi në nëntor 2021, në një strukturë kërkimore për vaksinim, Merck në Pensilvani, por askush nuk u ekspozua, fatmirësisht.

HISTORIA E LISË

Thuajse askush nuk është i infektuar nga sëmundja e lisë së keqe tani, edhe pse kjo sëmundje ka qenë një kërcënim për shëndetin publik për mijëra vjet.

Arkeologët gjetën skuqje të ngjashme në tre mumie egjiptiane nga shekulli i tretë p.e.s., si dhe në mumjen e Rameses V, i cili vdiq në vitin 1157 p.e.s. Por këto lezione mund të jenë shkaktuar nga shumë sëmundje të tjera, duke përfshirë ato të prodhuara nga viruse të tjera të lisë.

Traktatet e lashta indiane ofrojnë përshkrimet e para të besueshme të lisë, megjithëse është e paqartë se sa të vjetra janë këto tekste mjekësore. Disa ekspertë i datojnë traktatet në shekullin e gjashtë p.e.s., ndërsa të tjerë pretendojnë se ato shkojnë deri në shekullin e 15-të p.e.s.

Në Kinë, përshkrimi i parë i besueshëm i lisë ishte në shekullin e katërt pas Krishtit, megjithëse disa prova sugjerojnë se sëmundja u shfaq për herë të parë atje në shekullin e tretë p.e.s.

Eksplorimi dhe tregtia gjatë shekujve ndihmuan që lija të bëhej globale. Lija arriti në Japoni në shekullin e gjashtë pas Krishtit; Afrika veriore, Spanja dhe Portugalia në shekullin e shtatë; dhe Amerika Qendrore dhe Jugore në shekullin e 16-të. Amerika e Veriut pati rastet e saj të para të lisë në shekullin e 17-të, ndërsa Australia në shekullin e 18-të.

Arsyjet e Përhapjes së lisë së keqe

Pjesa më e madhe e përhapjes së lisë ishte rezultat i kolonizimit, me evropianët që infektuan njerëzit aborigjenë në Australi dhe Zelandën e Re dhe njerëzit indigjenë në Amerikë. Në të vërtetë, ka prova historike që lija nganjëherë përdorej qëllimisht si një armë biologjike kundër popullatave të zeza, indigjene dhe të njerëzve me ngjyrë.

Në 1520, një anije spanjolle që lundronte nga Kuba, e cila mbante një afrikan të skllavëruar të infektuar, mbërriti në Meksikë. Akademikët besojnë se kjo shënoi ardhjen e lisë në Amerikë. Sëmundja filloi të qarkullonte dhe zhduku me shpejtësi rreth 90 përqind të amerikanëve vendas. Popullatat evropiane kishin fituar imunitet të shtuar ndaj sëmundjes, falë ekspozimit të përsëritur, por amerikanët vendas nuk kishin mbrojtje imune ndaj virusit.

Në Australi, epidemia e parë e madhe e regjistruar e lisë shpërtheu në 1789. Shumica e kolonëve britanikë atje ishin ekspozuar ndaj lisë që fëmijë dhe ishin të paprekur, por sëmundja shkatërroi komunitetin aborigjen, duke vrarë deri në 70 për qind të asaj popullsie.

Tregtia e skllevërve gjithashtu përhapi linë në të gjithë Afrikën. Në 1713, pas ekspozimit ndaj lisë nga evropianët, klane të tëra të popullit Khoisan vdiqën, duke e bërë më të lehtë për evropianët të merrnin kontrollin e tokës së tyre. Deri në vitin 1977, shpërthimet epidemike të lisë ishin ende të zakonshme në Amerikën e Jugut, Afrikë dhe Azi.

Programi i vaksinimit të lisë

Në vitin 1959, Organizata Botërore e Shëndetësisë nisi një program vaksinimi për të çliruar botën nga lija e keqe, duke filluar me përpjekjet e reja në vitin 1967 me programin e saj të intensifikuar të çrrënjosjes.

Në vitin 1975, një vajzë 3-vjeçare nga Bangladeshi e quajtur Rahima Banu ishte personi i fundit në planet që fitoi natyrshëm variola major; Në vitin 1977, një kuzhinier në spital në Somali i quajtur Ali Maow Maalin ishte personi i fundit që fitoi natyrshëm variola minor.

Në vitin 1978, një grua e quajtur Janet Parker u bë personi i fundit i njohur që vdiq nga lija. Një fotografiste mjekësore në Shkollën Mjekësore të Universitetit të Birminghamit në Angli, Parker punoi në një kat mbi një laborator mikrobiologjik që po hulumtonte virusin e variolës. Shkencëtarët dyshojnë se ajo e kontraktoi sëmundjen duke vizituar laboratorin ose nëpërmjet virusit që udhëtoi përmes sistemit të ventilimit të ndërtesës.

KUSHTET DHE SHKAQET E NDËRLIDHURA TË LISË

Virusi variola që shkakton linë e keqe i përket gjinisë Orthopoxvirus. Viruse të tjera në këtë gjini që mund të shkaktojnë sëmundje te njerëzit janë lija e majmunëve dhe lija e lopëve, të përhapura nga kafshët e infektuara.

Përgatiti dhe përmblodhi:
WWW.STUDENTET.MK

About Author

Admin_S

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *