Në 2015 ndërsa po bënte pushime në Egjipt, Tom Patterson fitoi rezistencë ndaj ilaçeve që ndikojnë te Acinetobacter baumannii, një bakter që infekton deri në 8,500 dhe vret 700 njerëz në Shtetet e Bashkuara çdo vit. Pas një seri trajtimesh me antibiotikë, periudha të përsëritura të shokut septik (gjendje kome e cila ndodh si rezultat i sulmit nga mikroorganizmat) përfundoi në gjendje kome gjatë disa muajve, në atë që mjekët e tij e quajtën, “infeksioni më i keq në planet”. Gruaja e Patterson, Steffanie Strathdee, një epidemiologe e sëmundjeve infektive në UCSD, propozoi një trajtim jokonvencional terapi bakteriofage. Zbuluar në fillim të viteve 1900, terapia me bakterofag ishte një mjet emergjent, por i diskutueshëm për trajtimin e infeksioneve bakteriale para se penicilina të bëhet mjet shërimi. Trajtimi i Patterson do të përfshinte një koktej eksperimental të viruseve mikrobiale për të sulmuar bakteret që infektojnë trupin e tij. Brenda disa ditësh nga administrimi intravenoz, Patterson u zgjua nga koma dhe filloi të shërohej.

Patterson ishte personi i parë në Amerikën e Veriut që mori terapi intravenoze të bakteriofagut për të trajtuar një infeksion sistemik bakterial dhe shërimi i tij dramatik nga ajo që dukej të ishte një dënim i pashmangshëm me vdekje ndihmoi që të ndezë një interes të ri për një trajtim të mundshëm, i cili ishte shmangur kryesisht nga komuniteti mjekësor në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë.

Për të luftuar me sukses rritjen e rezistencës ndaj antibiotikëve dhe trajtimin e infeksioneve sfiduese bakteriale si Patterson, shkencëtarët në Qendrën e Shkencës Ligjore (FSC) në Lawrence Livermore kanë bashkëpunuar me Universitetin Shtetëror të San Diego dhe UCSD për të avancuar terapinë e bakterofagut. Duke përdorur burimet kompjuterike me performancë të lartë të Livermore dhe një algoritëm të ri llogaritës të quajtur “PHANOTATE”, shkencëtarët parashikojnë strukturat dhe funksionet e proteinave të gjeneve bakteriofage, kështu që ata mund të ndihmojnë studiuesit të zhvillojnë terapi të synuara për të trajtuar infeksionet bakteriale.

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTËT.MK

About Author