A e dini se shëndeti juaj oral ofron të dhëna për shëndetin tuaj të përgjithshëm – ose që problemet në gojën tuaj mund të ndikojnë në pjesën tjetër të trupit tuaj?

Mbroni veten duke mësuar më shumë rreth lidhjes midis shëndetit tuaj oral dhe shëndetit të përgjithshëm.

Cila është lidhja midis shëndetit oral dhe shëndetit të përgjithshëm?

Ashtu si pjesët e tjera të trupit, goja juaj mbushet me baktere – kryesisht të padëmshme. Por goja juaj është hyrje në aparatin tuaj tretës dhe të frymëmarrjes, dhe disa prej këtyre baktereve mund të shkaktojnë sëmundje.

Normalisht mbrojtja natyrale e trupit dhe kujdesi i mirë për shëndetin oral, siç janë larja e përditshme e dhëmbëve, mbajnë bakteret nën kontroll. Sidoqoftë, pa higjienën e duhur orale, bakteret mund të arrijnë nivele që mund të çojnë në infeksione orale, siç janë prishja e dhëmbëve dhe sëmundja e mishit të dhëmbëve.

Gjithashtu, ilaçe të caktuara – të tilla si dekongjestantë, antihistaminë, qetësues të dhimbjeve, diuretikë dhe ilaqet kundër depresionit – mund të zvogëlojnë rrjedhën e pështymës. Pështyma lan ushqimin dhe neutralizon acidet e prodhuara nga bakteret në gojë, duke ndihmuar në mbrojtjen tuaj nga mikrobet që shumohen dhe çojnë në sëmundje.

Studimet sugjerojnë që bakteret orale dhe inflamacioni i shoqëruar me një formë të rëndë të sëmundjes së mishit të dhëmbëve (periodontiti) mund të luajë një rol në disa sëmundje. Dhe sëmundje të caktuara, të tilla si diabeti dhe HIV/AIDS, mund të ulin rezistencën e trupit ndaj infeksionit, duke i bërë më të rënda problemet e shëndetit oral.

Cilat kushte mund të lidhen me shëndetin oral?

Shëndeti juaj oral mund të kontribuojë në sëmundje dhe gjendje të ndryshme, duke përfshirë:

Endokarditi
Ky infeksion i rreshtimit të brendshëm të dhomave ose valvulave të zemrës suaj (endokardi) zakonisht ndodh kur bakteret ose mikrobe të tjera nga një pjesë tjetër e trupit tuaj, të tilla si goja juaj, përhapen përmes qarkullimit të gjakut dhe bashkohen në zona të caktuara në zemrën tuaj.
Sëmundje kardiovaskulare
Megjithëse lidhja nuk është kuptuar plotësisht, disa studime sugjerojnë që sëmundja e zemrës, arteriet e bllokuara dhe goditja në tru mund të lidhen me inflamacionin dhe infeksionet që bakteret orale mund të shkaktojnë.

Shtatzënia dhe ndërlikimet e lindjes
Periodontiti ka qenë i lidhur me lindjen e parakohshme dhe peshën e ulët të lindjes.

Pneumoni
Disa baktere në gojën tuaj mund të tërhiqen në mushkëritë tuaja, duke shkaktuar pneumoni dhe sëmundje të tjera të frymëmarrjes.

Diabeti
Duke ulur rezistencën e trupit ndaj infeksionit, diabeti vë në rrezik mishrat e dhëmbëve. Sëmundja e mishit të dhëmbëve duket të jetë më e shpeshtë dhe e rëndë në mesin e njerëzve që kanë diabet.
Kërkimet tregojnë se njerëzit që kanë sëmundje të mishit të dhëmbëve e kanë më të vështirë për të kontrolluar nivelet e sheqerit në gjak. Kujdesi i rregullt periodontal mund të përmirësojë kontrollin e diabetit.

HIV / AIDS
Problemet orale, të tilla si lezione të dhimbshme të mukozës, janë të zakonshme tek njerëzit që kanë HIV/AIDS.

Osteoporoza
Kjo sëmundje e dobësimit të kockave është e lidhur me humbjen e kockave periodontale dhe humbjen e dhëmbëve. Disa ilaçe të përdorura për të trajtuar osteoporozën përmbajnë një rrezik të vogël të dëmtimit të kockave të nofullës.

Sëmundja e Alzheimerit
Përkeqësimi i shëndetit oral shihet ndërsa sëmundja Alzheimer përparon. Kushte të tjera që mund të lidhen me shëndetin oral përfshijnë çrregullime të ngrënies, artrit reumatoid, kancere të caktuara dhe një çrregullim të sistemit imunitar që shkakton tharje të gojës (sindroma e Sjogren).

Si mund ta mbroj shëndetin tim oral?
Për të mbrojtur shëndetin tuaj oral, praktikoni higjienë të mirë orale çdo ditë.
Lani dhëmbët të paktën dy herë në ditë me një furçë të butë duke përdorur pastë dhëmbësh me fluor.
Përdorni gargarë për të hequr grimcat e ushqimit të lëna pas pastrimit dhe pastrimit të dhëmbëve me pe.
Hani një dietë të shëndetshme dhe kufizoni ushqimin me sheqerna të shtuara.
Zëvendësoni furçën tuaj të dhëmbëve çdo tre muaj ose më shpejt nëse shpohet flokët ose janë konsumuar.
Programoni kontrolle dhe pastrime të rregullta dentare.
Shmangni përdorimin e duhanit.
Gjithashtu, kontaktoni dentistin tuaj sapo të lind një problem i shëndetit oral.
Kujdesi për shëndetin tuaj oral është një investim në shëndetin tuaj të përgjithshëm.

Përgatiti dhe përshtati:
WWW.STUDENTET.MK

About Author