Konstelacioni i satelitëve Starlink nga SpaceX, një kompani në pronësi të Elon Musk, po rritet gjithnjë e më shumë, duke u bërë një faktor i rëndësishëm për aksesin në internet edhe në skenarë konflikti, si në rastin e luftës në Ukrainë dhe Rripin e Gazës. Ja si përdoret.

Sidomos gjatë luftërave të sotme, qasja në internet është thelbësore sepse ju lejon të përditësoheni vazhdimisht për situatën në fushën e betejës dhe për lëvizjet e trupave armike.

Në këtë vështrim, në muajt e fundit, si në kontekstin e luftës në Ukrainë ashtu edhe brenda Rripit të Gazës, përdorimi i sistemeve satelitore që lejojnë aksesin në rrjet është rritur, si Starlink, plejada e mbi 6000 satelitëve  krijuar nga Space Kompania X në pronësi të Elon Musk. Starlink synon të ofrojë internet satelitor me shpejtësi të lartë globalisht, duke përfshirë zonat më të largëta të Tokës. Por si po përdoret në kontekste lufte?

SI DHE PSE STARLINK PËRDORET NË LUFTË

Megjithëse aktualisht është më i shtrenjtë se sistemet e tjera, përdorimi i Starlink për t’u lidhur me internetin kërkon vetëm një antenë që komunikon nga Toka me satelitët në orbitë, duke lejuar një lidhje të shpejtë dhe të aksesueshme në vetëm pak minuta edhe në zona shumë të largëta në planet, të tilla si zonat rurale ose të izoluara.

Edhe në situata ekstreme, siç është lufta, Starlink po bën ndryshimin, duke arritur të lejojë akses në rrjet dhe komunikime: veçanërisht në luftën në Ukrainë dhe në Rripin e Gazës ky sistem satelitor u përdor nga disa prej forcave në terren dhe kjo ka qenë shkak për diskutim mes analistëve.

Pa dyshim, përdorimi i Starlink në konfliktet e vazhdueshme sot është i dobishëm nga pikëpamja taktike dhe ushtarake, sepse përdorimi i kombinuar i sistemit dhe dronëve lejon dërgimin e të dhënave dhe informacionit në kohë reale për përplasjet dhe lëvizjet e forcave në terren. dhe gjithashtu për të sulmuar trupat armike me saktësi të jashtëzakonshme.

Kjo hap gjithashtu një diskutim në lidhje me kontrollin e aksesit në komunikim dhe rrjedhimisht të informacionit nga një individ, prandaj Evropa ka vendosur të krijojë një sistem interneti satelitor, duke konkurruar me Starlink, Iris², për për të cilën ka investuar më shumë se 2.4 miliardë euro dhe që duhet të hyjë në funksion gjatë vitit 2024.

PËRDORIMI I STARLINK NË KONFLIKTIN NË UKRAINË

Që nga fillimi i konfliktit në Ukrainë, në shkurt 2022, ushtria ukrainase deklaroi se kishte prova të përdorimit të satelitëve Starlink edhe nga ushtria ruse në territoret e okupuara, veçanërisht në Rajoni i Donetskut. Kjo pavarësisht se vetë Elon Musk deklaroi se në asnjë mënyrë nuk ka negociuar me Moskën për përdorimin e saj.

Natyrisht, përdorimi i Starlink në situata konflikti mund t’i shpëtojë kontrollit të ngurtë që posedon, veçanërisht nëse jeni shumë afër frontit të luftimit, është komplekse të dalloni midis përdorimit nga forcat ukrainase ose ruse. Terminalet, në fakt, mund të përdorin vendndodhje të rreme për të fshehur pozicionin e tyre real.

PËRDORIMI I SISTEMIT SATELITOR STARLINK NË LUFTËN KUNDËR GAZËS

Në kontekstin tragjik të luftës midis Izraelit dhe Hamasit dhe pushtimit të mëvonshëm izraelit të Rripit të Gazës, në fund të tetorit 2023 Elon Musk deklaroi se kjo hapësirë është humanitare.

Përveç qëllimeve humanitare, të informimit dhe komunikimit, sistemi është paraparë nga Elon Musk që të përdoret gjithashtu për qëllime mjekësore, duke lejuar lidhje në distancë me ekipet mjekësore për të mbështetur personelin e kujdesit shëndetësor të pranishëm në Rrip, si shpresë e vetme për civilët e pafajshëm palestinez për të informuar botën rreth përjetimeve të kësaj lufte mizore ndaj tyre.

Përgatiti dhe përmblodhi:
WWW.STUDENTET.MK

About Author

Admin_S

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *