Bruceloza  është sëmundje infektive ngjitëse edhe te njerëzit që shkaktohet nga gëlltitja e qumështit të papasterizuar ose mishit të papjekur nga kafshët e infektuara, ose nga kontakti i ngushtë me sekretet e tyre. Brucella janë baktere të vogla, Gram-negative, jo motile, pa bërryla, formë shufre (coccobacilli). 
Ato funksionojnë si parazitë fakultativë intracellulare, duke shkaktuar sëmundje kronike, të cilat zakonisht vazhdojnë për jetën. 
Katër lloje infektojnë njerëzit: B. abortus, B. canis, B. melitensis dhe B. suis.

SHENJAT DHE SIMPTOMAT

Simptomat janë si ato të lidhura me shumë sëmundje të tjera të trazuara, por me theks në dhimbjet muskulare dhe djersitjet e natës. Kohëzgjatja e sëmundjes mund të ndryshojë nga disa javë në shumë muaj apo edhe vite.
Në fazën e parë të sëmundjes ndodh bakteremi dhe çon në treshin klasik të etheve të valëzuara, djersitje (shpesh me erë karakteristike, erë të mykur ndonjëherë të krahasuar me sojën e lagësht), dhe artralgji migratore dhe mialgjia (dhimbje të përbashkët dhe të muskujve). Testet e gjakut tregojnë në mënyrë tipike një numër të vogël të qelizave të bardha të gjakut dhe qelizave të kuqe të gjakut, tregojnë disa ngritje të enzimave të mëlçisë, si aspartat aminotransferase (AST) dhe alanin aminotransferase (ALT), dhe demonstrojnë reagime pozitive Bengal Rose dhe Huddleston. 
Simptomat gastrointestinale ndodhin në 70% të rasteve dhe përfshijnë të përzier, të vjella, ulje të oreksit, humbje të pahijshme në peshë, dhimbje abdominale, kapsllëk, diarre, një mëlçi të zgjeruar, inflamacion të mëlçisë, abscesi i mëlçisë dhe një shpretkë e zgjeruar.

DIAGNOZA

Diagnoza përfundimtare e brucelozës kërkon izolimin e organizmit nga gjaku, lëngjet trupore ose indet, por metodat serologjike mund të jenë testet e vetme në dispozicion në shumë mjedise. Kthimi pozitiv i kulturës së gjakut varion midis 40% dhe 70% dhe është më pak i zakonshëm pozitiv për B. abortus se B. melitensis ose B. suis. 
Identifikimi i antitrupave specifik kundrejt lipopolisaharidit bakterial dhe antigjeneve të tjera mund të zbulohet me testin standard të aglutinimit (SAT), Bengalin e trëndafiltë, 2-merkaptoetanol (2-ME), globulin antihuman (Coombs) dhe indeksin indirekt të imunosorbentit të lidhur me enzimin (ELISA). SAT është serologjia më e përdorur në zonat endemike. Një titër aglutinimi më i madh se 1:160 konsiderohet i rëndësishëm në zonat joendemike dhe më e madhe se 1:320 në zonat endemike.
Për shkak të ngjashmërisë së polisakaridit O të Brucella me atë të baktereve të ndryshme të tjera Gram negative (p.sh. Francisella tularensis, Escherichia coli, Salmonella urbana, Yersinia enterocolitica, Vibrio cholerae dhe Stenotrophomonas maltophilia), shfaqja e ndër-reaksioneve të klasës M mund të ndodhi imunoglobulina. Pamundësia për të diagnostikuar B. canis nga SAT për shkak të mungesës së ndër-reaksionit është një tjetër pengesë. SAT-i i rremë mund të shkaktohet nga prania e antitrupave bllokues (fenomen i prozones) në α2 globulin (IgA) dhe në fraksionet α-globulin (IgG).

TRAJTIMI

Antibiotikë të tillë si tetraciklinat, rifampini dhe aminoglikozidet streptomicina dhe gentamicina janë efektive kundër baktereve Brucella. Megjithatë, përdorimi i më shumë se një antibiotiku është i nevojshëm për disa javë, sepse bakteret inkubojnë brenda qelizave. Mbikëqyrja duke përdorur testet serologjike, si dhe testet në qumësht të tilla si provë e qumështit, mund të përdoren për shfaqjen dhe luajnë një rol të rëndësishëm në fushatat për eliminimin e sëmundjes. Gjithashtu, praktikohet testimi individual i kafshëve si për tregtinë ashtu edhe për qëllimet e kontrollit të sëmundjes. Në zonat endemike, vaksinimi përdoret shpesh për të reduktuar incidencën e infeksionit. Një vaksinë e kafshëve është në dispozicion që përdor bakteret e gjalla të modifikuara. Organizata Botërore për Shëndetin e Kafshëve Manuali i Testit Diagnostifikues dhe Vaksinat për Kafshët Tokësore jep udhëzime të hollësishme mbi prodhimin e vaksinave. Ndërsa sëmundja është më afër eliminimit, kërkohet një test dhe program i çrrënjosjes për të eliminuar plotësisht atë. Trajtimi standard ari për të rriturit është injeksioni ditor intramuskular i streptomicinës 1g për 14 ditë dhe doksiklin oral 100mg dy herë në ditë për 45 ditë (njëkohësisht). Gentamicin 5mg/kg nga injeksion intramuskular një herë në ditë për 7 ditë është një zëvendësues i pranueshëm kur streptomicina nuk është në dispozicion ose kundërindikuar. Një regjim tjetër i përdorur gjerësisht është doksiciklin plus rifampin dy herë në ditë për të paktën 6 javë. Ky regjim ka përparësinë e administrimit oral. Një terapi e trefishtë e doxycycline, me rifampin dhe co-trimoxazole, është përdorur me sukses për të trajtuar neurobrucelozën.

Shkroi: Xhihan Bajrami, student i mjekësis

WWW.STUDENTET.MK

About Author